Salvano Vini

sprawdź szczegóły
Początek historii winiarni Salvano sięga lat 30. XX wieku, kiedy farmer Angelo Salvano rozpoczął uprawę winorośli w swoim gospodarstwie w miejscowości Diano d’Alba, zwanej Grillo, położonej w sercu piemonckiego Langhe. Produkcja stopniowo się rozwijała, ale okres prawdziwej ekspansji rozpoczął się po II wojnie światowej. Kolejny z rodu – Saverio Salvano – powiększył winiarnię i przeniósł siedzibę firmy do Valle Talloria. Kolejny skok w rozwoju nastąpił w latach 80., gdy wina Salvano trafiły na rynek amerykański i niemiecki. W roku 1991 wzniesiono nowe budynki w stylu rustykalnym nawiązujące do pierwszej farmy z Langhe. W 1998 do interesu dołączyło kolejne pokolenie – Massimo, syn Pierra i Luciany, (menadżer sprzedaży do 2005), a następnie jego młodszy brat Alessio, który przejął to stanowisko. Dziś winiarnia Salvano jest rozpoznawana i doceniana na światowym rynku. Produkty dzielą się na dwie linie – klasyczną, na którą składają się wina typowe dla regionu, oraz jakościową, w której wina robione są z ręcznie zbieranych, najlepszych owoców.

Obecnie firma posiada winnice rozrzucone po regionie w takich miejscowościach jak Ricca, Roddino, Barbaresco, Treiso, Serralunga, Monforte, Roero i Diano d’Alba (historycznie pierwszej winiarni tej firmy). Uprawia się tu takie odmiany jak barolo i barbaresco, barbera i dolcetto, moscato i arneis.

Na smak winogron w każdej z winnic ma wpływ unikalny mikroklimat i ziemia. Pory roku i idealna różnica temperatur między dniem a nocą wzmacniają aromatyczność i taniczność charakterystyczną dla struktury każdego z win.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel