trebbiano

sprawdź szczegóły
Trebbiano Najważniejsza i najbardziej rozpowszechniona we Włoszech odmiana białych winogron. Razem z francuskim odpowiednikiem (ugni blanc) jest prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnioną odmianą winorośli na świecie. Daje przeważnie niezbyt wyszukane, delikatne, kwiatowe wina o sporej kwasowości. W rejonie miasta Modena z winogron trebbiano wytwarza się słynny ocet winny „Aceto balsamico tradizionale di Modena“. We Francji odmiana ta stanowi surowiec do produkcji koniaków, armaniaków i brendy.
Gdzie występuje
Włochy
Charakterystyczne aromaty
polne kwiaty miód
Najlepiej podawać do
aperitif drób
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel