pinot gris

sprawdź szczegóły
Pinot Gris. Szara mutacja odmiany pinot, która zrobiła bodaj największą karierę w ostatniej dekadzie, zwłaszcza w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Choć jeszcze nie tak dawno uprawiana była raczej w chłodniejszych obszarach Europy.

Wywodzi się z Francji, do Niemiec została sprowadzona na początku XVIII wieku przez handlarza winem ze Speyer Johanna Seegera Rulanda (stąd w wielu krajach, zwłaszcza Europy Środkowej, używa się nazwy rulander). Jest średnio wydajna, jej jagody mają charakterystyczną szaroróżową barwę, dlatego przy zastosowaniu dłuższej maceracji można z niej otrzymać także wina różowe (ale jest to tylko niewielki segment rynku).

Największą jej zaletą jest to, iż daje wina o sporej zawartości ekstraktu, średniej lub wysokiej kwasowości oraz o bardzo intensywnym, czystym i mocnym aromacie. W winie wyczuwalne są aromaty jabłek, cytrusów z delikatnymi nutami korzennymi, kwiatowymi, nutą miodu i migdałów. Dobrze nadaje się do wyrobu win półwytrawnych, a nawet słodkich.

 

Inne nazwy: pinot grigio, rulander (ruländer), grauburgunder, szürkebarát, pinot sivi, malvoisie.


Zobacz wina z odmiany pinot grigio

Gdzie występuje
Obszary upraw: Francja (Alzacja, Dolina Loary), Niemcy (Badenia, Hesja Nadreńska), Włochy, Austria, Węgry, Czechy, Słowenia, Nowy Świat.
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixel