pinot blanc

sprawdź szczegóły
Pinot Blanc. Biała mutacja odmiany pinot uprawiana w wielu krajach. W początkach XVIII w. pinot blanc stanowił niemal 20% areału winnic Domaine de la Romanée-Conti. Daje przyjemne, delikatne, zharmonizowane, dość ekstraktywne wina o miękkim smaku i niezbyt silnym aromacie z nutami kwiatowymi, jabłek oraz cytrusów, a także masła i orzechów laskowych. Świetnie nadaje się do wyrobu win musujących. W apelacji Cremant d'Alsace chętnie łączona z chardonnay. Wina pinot blanc są zazwyczaj produkowane do szybkiego spożycia.

Inne nazwy: blanc vrai, weissburgunder lub klevner (Austria), Fefhér burgundi (Węgry), pinot bianco (Hiszpania i Włochy).

Gdzie występuje
Francja (Alzacja), Włochy, Węgry, Niemcy, Austria, Chorwacja 
Charakterystyczne aromaty
kwiaty jabłko cytryna masło orzechy
Najlepiej podawać do
owoce morza wędliny
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel