muskat aleksandryjski

sprawdź szczegóły
Muscat Aleksandryjski. Należy do rodziny odmian najbardziej rozpowszechnionej i najstarszej na świecie - muskatów. Niezależnie od regionu, w którym występuje, odznacza się charakterystycznym, niezwykle atrakcyjnym aromatem łączącym w sobie nuty świeżych, słodkich winogron i piżma, dających uczucie błogiej przyjemność.

Muskat aleksandryjski - krzyżówka muskatu białego oraz odmiany heptakilo - pochodzi prawdopodobnie z Sycylii. Przez długi czas znany był pod nazwą zibibbo i pod taką we Włoszech spotykany jest do dziś. Daje wina o bardzo skoncentrowanym smaku i zapachu z wysoką zawartością cukru i o niskiej kwasowości. Wykorzystuje się go w dużej mierze do produkcji rodzynek.

W Portugalii stanowi podstawę do produkcji wina wzmacnianego moscatel de setúbal.

Inne nazwy: zibibbo, gordo blanco, hanepoot, lexia, moscatel, moscatel gordo.

Gdzie występuje
Głównie Południowe Włochy, Grecja, Portugalia
Charakterystyczne aromaty
piżmo jasmin kwiaty
Najlepiej podawać do
aperitif desery
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel