chardonnay

sprawdź szczegóły
Chardonnay Francuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie. To spontaniczna krzyżówka pinot gris z gouais blanc (heunisch weiss). Jest podstawowym i właściwie jedynym białym szczepem w Burgundii (słynne apelacje Chablis, Meursault, Chassagne-Montrachet i in.) oraz jedyną białą odmianą w Szampanii. Dobrze udaje się w zarówno w chłodnych, jak i cieplejszych rejonach świata, dobrze miesza się z innymi odmianami winogron, ale najlepsze chardonnay są zwykle niekupażowane.

Najlepiej z wszystkich białych odmian nadaje się do fermentacji i dojrzewania w dębowych beczkach. Ma także nadzwyczajną wprost zdolność oddawania charakteru gleby i całego siedliska. Zależnie od sposobu produkcji pozwala na otrzymanie aromatycznego, długowiecznego i ciężkiego wina o pełnym, często bardzo złożonym, zapachu, lub też lekkiego i orzeźwiającego.

Inne nazwy: melon blanc, morillon.

Gdzie występuje
Niemal całe winiarskie universum, ale głównie Francja (Burgundia i Szampania), północne Włochy, Niemcy, Nowy Świat (całkowicie dominuje wśród białych szczepów Australii i Kalifornii), Europa Wschodnia (m.in. Bułgaria, Mołdawia). We Francji jest uprawiana głównie w Burgundii, Szampanii, Jurze i Dolinie Loary. Daje aromatyczne, długowieczne wina o pełnym, często bardzo złożonym, czystym smaku i delikatnym zapachu suszonych owoców, cytryn, orzechów, a po dłuższym leżakowaniu w beczkach – także przypraw korzennych.
Charakterystyczne aromaty
cytryna ananas masło tosty orzechy
Najlepiej podawać do
owoce morza sery twarde ryby
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel