Toskania

sprawdź szczegóły
Toskania. Choć nie jest największym regionem Włoch, bez wątpienia stanowi najbardziej prestiżowy fragment winiarskiej mapy tego kraju. Malownicze położenie regionu między Apeninami na zachodzie i morzem na wschodzie oraz ciepły klimat i ubogie gleby dają doskonałe warunki do uprawy winnej latorośli i wyrobu najprzedniejszych win. Piękne krajobrazy, malownicze wzgórza i doliny oraz średniowieczne miasteczka, których koloryt niewiele się zmienił od czasów Leonarda da Vinci, sprawiają także, że region jest oblegany przez turystów. Do tego stopnia, że np. wypoczywający tu masowo (i często osiedlający się) Anglicy zwą go „Chiantishire” – hrabstwo Chianti. Bogactwo Toskanii sprawiało i sprawia, że niemal nigdy nie brakowało tu nabywców co przedniejszych win.

Dla wielu Toskania kojarzy się ciągle (i słusznie) z chianti, winem, które rozsławiło region na cały świat, ale dzisiejsza Toskania to nie tylko chianti: to cała różnorodność najwspanialszych win czerwonych, coraz lepszych białych, jak również tutejszej specyfiki – słynnych supertoskanów, win które wymykając się zasadom apelacji, stworzyły osobną kategorię jakościową.

Toskania jest matecznikiem najsłynniejszej włoskiej odmiany czerwonej – sangiovese. Jej toskańskie wydanie należy do najdoskonalszych, nadano jej tutaj dziesiątki nazw, a każda z reguły oznacza jakąś jej cechę. Najwybitniejsze wina z tej odmiany powstają w apelacjach  DOCG Brunello di Montalcino oraz DOCG vino nobile de Montepulciano.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel