Marchia

sprawdź szczegóły
Marchia. Jeden z najmniejszych i najmniej znanych winiarsko regionów Italii, położony między Apeninami i Adriatykiem, cieszy się ciepłym, umiarkowanym klimatem i bardzo łagodnymi zimami. Na powierzchni zaledwie 30 tysięcy hektarów wytwarza się około 300 tysięcy hektolitrów win wszystkich typów. Nieznajomość tego obszaru wynika po części z tego, że nie jest to klasyczna destynacja turystyczna Włoch. Wielką konkurencję stanowi dla Marchii położona po drugiej stronie Adriatyku Chorwacja z tysiącami wysp i wielką liczbą lokalnych win, nie wspominając o sąsiedztwie Umbrii i Toskanii.

Najciekawszymi tutejszymi winami są te wytwarzane z odmiany verdicchio, które ze statusu popularnych i turystycznych win stołowych awansowały do dwóch apelacji Verdicchio dei Castelli di Jesi oraz Verdicchio di Matelica. Razem z innymi miejscowymi białymi winami stanowią one doskonałe uzupełnienie miejscowej kuchni zdominowanej przez ryby i owoce morza. Z win czerwonych zdecydowanie warto sięgnąć po DOC Rosso Piceno (z sangiovese i canaiolo) i DOC Rosso Conero (z montepulciano i sangiovese; w wersji riserva – DOCG). Oprócz lokalnych czy też środkowowłoskich odmian, pojawia się tu coraz więcej dobrych win z odmian międzynarodowych: pinot grigio, sauvignon blanc i chardonnay, głównie w kategorii IGT. Dumą miejscowych jest czerwone wino musujące z apelacji DOCG Vernaccia di Serrapetrona. Jedyny problem w tym, że wszystkie tutejsze wina są trudne do kupienia poza regionem.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel