Dolina Loary

sprawdź szczegóły
winiarska mapa Doliny Loary
Dolina Loary to ogromny region obejmujący środkowo-wschodnią Francję, leżący w 13 departamentach i ciągnący się na przestrzeni ponad 400 kilometrów wzdłuż Loary, od Masywu Centralnego do Atlantyku.

Nie ma winiarskiej stolicy, główne miasta winiarskie na tym obszarze to: Nantes, Angers, Sancerre i Tours. To wielkie zbiorowisko mikroobszarów, które z sąsiednimi nie mają absolutnie nic wspólnego – setki lub tysiące siedlisk, do tego dziesiątki odmian, wliczając w to te najrzadsze (ale prawnie akceptowane). A mimo to przez całe wieki wina loarskie uznawano za lepsze od bordoskich.

Prawdziwy rozkwit nadloarskiego winiarstwa rozpoczął się w XII wieku, gdy królem Anglii został Henryk II Plantagenet, książę Anjou (ten sam, który opiekował się Bordeaux) i wino zaczęło szeroką strugą płynąć do Londynu na królewski dwór.

Produkuje się tu najrozmaitsze wina, Dolina Loary słynie jednak z win różowych. Stanowią one jedną czwartą całej tutejszej winiarskiej produkcji. Region oferuje największą we Francji różnorodność tych win, od wytrawnych począwszy, poprzez półwytrawne, a na słodkich skończywszy. Powstają z różnych szczepów (grolleau, cabernet franc, cabernet sauvignon, pineau d’aunis, gamay, côt), czasami są kupażami kilku różnych odmian.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel