Coquimbo

sprawdź szczegóły
winiarska mapa Chile
Dolina Limarí jest częścią regionu winiarskiego Coquimbo. Znajduje się w połowie drogi między Santiago a największą na kontynencie amerykańskim pustynią Atacama. Opady deszczu są tu śladowe, tylko najbardziej odporne rośliny sa tu w stanie przetrwać. Na pierwszy rzut oka – warunki dla wina nienajlepsze. Co powoduje zatem, że wino rodzi się tu zacne, a w szczególności białe odmiany, wymagające chłodniejszego klimatu? Składa się na to kilka występujących tutaj jednocześnie czynników.

Należy przy tym pamiętać, że na większej części terytorium Chile, wzdłuż tego długiego kraju (ponad 4,5 tys. km długości) rozciągają się dwie kordyliery, czyli dwa pasma górskie, tworząc w środku długą i żyzną dolinę osłoniętą z obu stron pasmami górskimi, z dobrym dla rolnictwa mikroklimatem, ale także z wysokimi temperaturami i niezbyt wysoką amplitudą temperatur dobowych.

Dolina Limarí – zupełnie nietypowo dla Chile – jest położona prostopadle do Andów, rozciągając się od wysokich gór po Pacyfik. Co dodatkowo istotne, wzdłuż całego wybrzeża Chile – od Antarktydy po granice z Peru – swe zimne wody ciągnie prąd Humboldta. Te gigantyczne masy zimnej wody są odpowiedzialne nie tylko za bogactwo ryb i owoców morza, kształtują również klimat nadbrzeżny doliny Limarí. Zimne masy powietrza wychładzają winnice, pozwalają im rozwijać się w sposób bardziej zrównoważony, tak by tworzone w gronach cukry miały balans w równolegle powstających kwasach. Właśnie wysoka kwasowość jest tym, czego zazdroszczą dolinie Limarí inne regiony chilijskie.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel