Roger Groult

sprawdź szczegóły
Historia rodzinnej destylarni rozpoczęła się, gdy w 1860 roku Pierre Groult (1830–1918) wydestylował spirytus z cydru starzony później w dębowych beczkach. Tak narodził się Calvados Groult, a pierwszy medal otrzymał w 1893 roku. Syn Pierre’a, Leon (1874–1923), zwiększył sprzedaż i uzyskał dla calvadosa status produktu regionalnego. Jednak największy wzrost firmy nastąpił za życia kolejnego właściciela, Roger’a Groult’a (1905–1988). Destylarnia stała się jedną z najsłynniejszych we Francji. Jean Pierre Groult (1946–2008) rozszerzył dystrybucję calvadosów na całą Francję oraz do 30 krajów na całym świecie.

Destylarnia dysponuje własnym sadem. Na 24 hektarach rośnie 6000 jabłoni 30 odmian, z których owoców produkowany jest cydr. Wszystkie jabłka są ręcznie sortowane i myte. Z jednej tony jabłek uzyskuje się do 700 litrów destylatu cydrowego. Następnie destylat trafia do ponadstuletnich beczek o pojemności od 110 do 1300 litrów.

Starsze i młodsze destylaty są mieszane, a wiek wymieniany na tabliczkach dotyczy najmłodszego dodanego rocznika. Ta tradycyjna metoda starzenia pozwala oferować calvados charakteryzujący się owocowością, finezją i subtelnością.

Wina producenta
Oto zbiór win prezentowanego producenta
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel