Agustí Torelló Mata

2018-02-15

Agustí Torelló MataRodzina Torelló Mata jest ważnym producentem hiszpańskiej cavy. Ojciec Agustiego, też Agustí, stworzył przed laty winiarnię, której jedynym celem była produkcja wysokiej klasy wina musującego. Do dziś zresztą, chyba jako jedyna winiarnia w Hiszpanii, produkują wyłącznie cavę.

Kiedy wydawało się, że naturalną koleją rzeczy Agustí junior przejmie winiarnię – wszak od dziecka się do tego przygotowywał – doszło do brzemiennego w skutki rodzinnego sporu. W jego efekcie Agustí wraz z siostrą i swoim dorosłym już synem (wszyscy się domyślają, ale trzeba to powiedzieć: Agustim) postanowili stworzyć nowy winiarski projekt. Pójść na swoje. Zdecydowali, że główną ich produkcję stanowić będzie wino musujące. Nic w tym dziwnego. Jak ktoś urodzi się i wychowa w Sant Sadurní d’Anoia lub w Vilafranca del Penedès, trudno by myślał o czymś innym. W tych dwóch niewielkich katalońskich miasteczkach powstaje dziewięćdziesiąt procent całej produkcji musującej Hiszpanii. Tutaj siedziby swoje mają dwaj giganci, dwie największe na świecie winiarnie produkujące wino musujące: Freixenet i Codorniu.

Ale ambicją naszej trójki jest tworzenie najlepszych, siedliskowych win musujących. No i nie chcieli ich nazywać „cava”. „Cava to taka dziwna apelacja – mówi Agustí. – Można ją produkować w bardzo wielu miejscach Hiszpanii, nawet w odległej, gorącej Estremadurze. Jaki sens ma apelacja, która w swojej idei ma reprezentować konkretny większy czy mniejszy region, dopuszczająca produkcję wina w całej niemalże Hiszpanii?”. Jakkolwiek dziwnie to wygląda, taka jest prawda. To tak jakby szampana produkować w Bordeaux czy Langwedocji.

I tym sposobem narodziła się życiowa idée fixe Agustiego, by doprowadzić do stworzenia i zalegalizowania nowej apelacji win musujących, których produkcja ograniczona będzie do ich kolebki w Hiszpanii , czyli okręgu Penedès. Po wielu dyskusjach z urzędnikami Ministerstwa Rolnictwa Hiszpanii i lokalnego odpowiednika w Katalonii, w zeszłym roku wreszcie się to udało i powstała nowa apelacja DO Classic de Penedès.

Zasada jest prosta: owoce muszą pochodzić z regionu Penedès i muszą być odmianami lokalnymi. Obecnie poza AT Roca jest tylko trzynaście winiarni, w większości bardzo małych, które podjęły nowe wyzwanie i zmieniły na swoich etykietach nazwy z „cava” na „classic”. Ale wkrótce dołączą inni.

W 2010 roku Agustí Torelló Mata został wybrany pierwszym w historii Człowiekiem Roku magazynu „Czas Wina”.

(źródło: D. Romanowska, Co z tą cavą?, „Czas Wina” nr 83)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel